Cast

Dit is waarom Isaiah Washington (Jaha) werd ontslagen bij Grey’s Anatomy

Isaiah Washington heeft al heel wat rollen gehad in zijn carrière. In The 100 leerden we hem kennen als Thelonius Jaha en was hij vijf seizoenen te zien. Daarnaast had hij echter ook een belangrijke rol in Grey’s Anatomy als Dr. Preston Burke. Daar is hij uiteindelijk echter ontslagen.

Ontslag Grey’s Anatomy

Isaiah Washington had een zeer belangrijke rol in de eerste drie seizoenen van Grey’s Anatomy. Hij was niet alleen hoofd van de cardio-thoracale chirurgie bij Seattle Grace, maar ook verloofd met Dr. Cristina Yang. Dat veranderde allemaal in 2007. De problemen zouden in het najaar van 2006 zijn begonnen. Het is Entertainment Weekly dat weet te melden dat Isaiah een homofobische uitspraak deed over T.R. Knight (Dr. George O’Malley) terwijl hij sprak met Patrick Dempsey (Dr. Derek Shepherd). Isaiah heeft tot op de dag van vandaag ontkend dat die uitspraak richting T.R. was, maar het heeft hem veel problemen opgeleverd. Na de uitspraak van Isaiah voelde T.R. zich echter gedwongen om uit de kast te komen.

The Washington Post weet te melden dat Isaiah later zijn excuses heeft aangeboden voor het incident, maar achter de schermen bij de Golden Globe Awards zou hij de uitspraak opnieuw hebben gedaan in de aanwezigheid van verslaggevers. Hij vertelde het verhaal opnieuw en verontschuldigde zich opnieuw. Daarmee was de kous echter nog niet afgedaan. Nadat een leidinggevende van ABC bij The New York Times aangaf dat zijn acties konden worden beschouwd als reden voor ontslag op grond van antidiscriminatiebeleid, werd de acteur de laan uit gestuurd. Hij werd razendsnel de serie uitgeschreven.

Zo’n zeven jaar na alle controverse keerde Isaiah terug in Grey’s Anatomy, net toen de serie afscheid moest nemen van Sandra Oh. Ondanks de kritiek die Shonda Rhimes ontving om Isaiah terug te laten keren, heeft ze het idee dat het nodig was. “Het is belangrijk voor mij dat Cristina’s reis precies zo verloopt als het zou moeten. Burke is van groot belang voor die reis.”